2021-08-19 11:06:45• hírek • Szatmár.ro

Életre kelt a Szamos varázsa

Szerdán avatták fel Berenden, Szatmárudvari községben a Szamos varázsa ökoturisztikai övezetet, mely által felújításra került a Szamos alsó folyásának egy holt ága.

A Határtalan zöld folyosó projekt keretében három madártani megfigyelő pontot rendeztek be, a tó körül pedig kerékpárutakat alakítottak ki. A projektet követően a tavat benépesítik halakkal a sporthorgászok számára, és tavirózsákat is telepítenek majd. Mindennek részleteiről Békéssy Erzsébet, a kezdeményezés ötletgazdája, Geszterédi Andrea pályázatokért felelős szakember, illetve Muresan Petre kivitelező tájékoztatták a résztvevőket.


„Jó lenne, ha Szatmárudvari önkormányzata együttműködve a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal összekapcsolná a kerékpárutakat. Így tudunk majd igazán beszélni reális ökoturizmusról, hiszen lehetőséget teremtünk a szatmáriaknak, hogy egyszerűen kerékpárral is elérjék ezeket a csodálatos helyeket. 2016 óta azt mondom, hogy a Szamos folyót nem potenciális veszélyforrásként kell kezelni, hanem turisztikai szempontból ki kell használni, szabadidős infrastruktúrák létrehozásával. Úgy gondolom, hogy miután ez a környezetvédelmi projekt befejeződött, Szatmárudvari község rendkívül vonzó turisztikai területté fog változni. Meg kell mutatnunk a gyermekeinknek, milyen gyönyörű tájaink, területeink vannak itt a megyében. Nem kell több ezer kilométert utazni ahhoz, hogy rendkívüli helyekre eljussunk" - mondta el az avatóünnepségen Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács Elnöke.


Az eseményen a tanácselnök mellett felszólalt Altfatter Tamás prefektus is, aki beszédében kiemelte, e projekt nem csak a terület biodiverzitásának megőrzésében tölt majd be fontos szerepet, hanem a helyi közösség számára is sokat jelent. A kormánymegbízott gratulált a partnereknek az ötlethez és a megvalósítás folyamán tanúsított példaértékű összefogáshoz, melyek révén egy valóban minőségi kivitelezés született. Altfatter kitért arra is, mennyire fontos élni az uniós finanszírozások adta lehetőséggel, mely az önkormányzatok számára az infrastrukturális és szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztésekben nyújthat segítő jobbot. Mint rávilágított, jelen pillanatban is vannak Szatmár megyében olyan polgármesteri hivatalok, melyek egyetlen pályázatot sem nyújtottak be, épp ezért ezeket buzdította, hogy igyekezzenek megtalálni azokat az uniós támogatásokat, melyek révén a helyi közösség elindulhat a folyamatos fejlődés útján.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: